> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Vaccinaties verpleegkundig specialisten werkzaam in de Eerstelijn

23 januari 2021

Afgelopen week werd duidelijk dat – in tegenstelling tot eerdere berichten – de huisartsen toch met voorrang gevaccineerd worden. Acute zorg begint in de meeste gevallen in de eerste lijn, dus dit besluit ligt in lijn met beleid van de overheid om de acute keten met voorrang te vaccineren. Logischerwijs worden de verpleegkundig specialisten en physician assistants die in de huisartsenpraktijk acute zorg verlenen daar ook toe gerekend. Dat is ook helder te lezen in de brief die Hugo de Jonge naar aanleiding van dit onderwerp stuurde:

 In eerdere Kamerbrieven (4 januari jl. en 12 januari jl.) heb ik aangegeven dat de huisartsen en medewerkers uit hun praktijk die in direct contact staan met patiënten snel de mogelijkheid krijgen zich te laten vaccineren. De afspraak was dat de huisartsen zichzelf mogen vaccineren, zodra zij zelf starten met het vaccineren van de aangewezen doelgroep. Het deel van de huisartsen dat 25 januari start met de vaccinatie bij kleinschalige woonvormen voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking, mag dus volgens deze afspraak ook zichzelf vaccineren. Vanwege de snelle opkomst van de Britse variant van het virus heb ik ervoor gekozen om, in aanvulling op de huisartsen die gaan vaccineren in kleinschalige woonvormen, ook alle huisartsen en het personeel betrokken bij directe COVID-spoedzorg versneld uit te nodigen voor vaccinatie. Zij kunnen zich laten vaccineren met het vaccin van Moderna. Met de prognoses van mogelijk stijgende besmettingen en de druk die dit geeft op de directe COVID-spoedzorg, is het van groot belang dat de huisartsenspoedzorg overeind blijft. De huisartsen hebben immers een belangrijke rol in de bestrijding van de COVID-19 pandemie, zowel bij de zorgverlening aan patiënten als in de uitvoering van de vaccinatiestrategie.

Onze verbazing was dan ook groot toen we op 21 januari 2021 de vertaling van dit bericht van de LHV lazen, waarbij enkel de VS en PA op de huisartsenpost worden genoemd maar dus niet de VS en PA in de huisartsenpraktijk. Uiteraard is bij de LHV om opheldering gevraagd, door middel van een gezamenlijke (digitale) brief met de NAPA.  Daarnaast proberen we op LinkedIn en Twitter aandacht te vragen voor dit misverstand. Door de lobbyist van V&VN in Den Haag is dit bericht verspreid in het Coronateam. Een officiële reactie bleef tot nu toe uit. We doen er alles aan, om dit misverstand recht te zetten zodat ook VS en PA die in de dagpraktijk acute Covidzorg verlenen, tegelijk met de huisartsen in aanmerkingen voor vaccinatie te laten komen.