> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Over de verpleegkundig specialist

Beroep

In Nederland is de verpleegkundig specialist een relatief nieuwe beroepsgroep. Verpleegkundigen specialisten zijn oorspronkelijk HBO-opgeleide BIG-geregistreerde verpleegkundigen (Bachelor of Nursing) die tevens een tweejarige, en in sommige gevallen driejarige, NVAO-geaccrediteerde masterstudie, de Master Advanced Nursing Practice (M ANP) hebben voltooid.

Tijdens de studie, werkt de verpleegkundige in opleiding tot specialist (vios) in een specifiek deelgebied van de verpleegkunde, het eigen specialisme, en binnen een specifiek expertisegebied.

De verpleegkundig specialist heeft veelal jarenlange ervaring als (Bachelor) verpleegkundige in een bepaald expertisegebied in de directe patiëntenzorg binnen de algemene of geestelijke gezondheidszorg. Hij/zij weet wat de mogelijkheden zijn voor de verzorging/behandeling van lichamelijke/psychische klachten, de verpleegkundige bril.

De verpleegkundig specialist heeft geleerd om ook met een medische bril op naar lichamelijke klachten te kijken (agz) of met een medisch-psychiatrische bril naar psychische klachten (ggz), en is wettelijk bevoegd om een behandeling te starten, bijvoorbeeld met medicijnen.

Tijdens de MANP-studie heeft de verpleegkundig specialist ook geleerd om beide brillen afwisselend op te zetten, of beide tegelijk, om zo te zorgen voor goede verpleegkundige en goede medische (agz) of medisch-psychiatrische zorg (ggz).

Uiteraard overlegt de verpleegkundig specialist zo nodig met andere disciplines in het behandelteam, om veilige zorg te garanderen bij complexe problemen.

Meer informatie?

Indien u meer informatie wilt over de functie en de bevoegdheden van de Verpleegkundig Specialist, gebruik dan onze diverse informatiematerialen: