> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Vaccineren – WEL of NIET?

30 december 2020

Wel of niet vaccineren tegen COVID-19? Die keus komt steeds dichterbij. Als verpleegkundig specialisten behoren we tot de eerste groepen die gevaccineerd kan worden. De maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te vertragen hebben maatschappelijk een enorme impact, dat behoeft geen nadere uitleg.

De verwachting is dat deze maatregelen versoepeld worden, of wellicht helemaal verdwijnen als er voldoende immuniteit is opgebouwd. Om voldoende immuniteit te bereiken moet 67% van de mensen COVID hebben doorgemaakt, zijn, of er tegen zijn gevaccineerd:

https://www.nature.com/articles/s41577-020-00451-5

Door het nemen van de vaccinatie bereiken we immuniteit sneller zonder zelf ziek te worden. Dit zorgt er dan weer voor dat de covid-zorg zal afnemen en de reguliere zorg doorgang kan blijven vinden. Hoe meer mensen immuun zijn, hoe meer overlijdens worden voorkomen.

Vaccineren is een vrije keus, wij hebben een aantal artikelen verzameld om je te helpen bij het maken bij de keus die bij jou past. We hebben prof. dr. Adam Cohen gevraagd naar aanvullende informatie die voor verpleegkundig specialisten interessant kan zijn.

Een keus kan je op verschillende gronden maken, we hebben er een aantal op een rijtje gezet:

Volgens de wetenschap is het Corona Vaccin een veilig vaccin, zie bijvoorbeeld:

https://m.youtube.com/watch?v=nWC0loLNd4k&feature=youtu.be

Je kunt ook de officiële websites raadplegen, zoals

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/documenten/brochures/2020/12/14/vaccineren-tegen-het-coronavirus-communicatiemiddelen

De TU Delft onderzocht de redenen waarom mensen twijfelen om zich te laten vaccineren;

https://www.tudelft.nl/tbm/pwe/case-studies/covid-19-vaccin/

Daarnaast kunnen religieuze overtuigingen ook een reden zijn om geen vaccinaties accepteren, maar er zijn ook mensen die om andere redenen stellig kritisch of zelfs tegen vaccineren zijn:

https://stichtingvaccinvrij.nl/

In de afgelopen tijd is er een verschuiving geweest van waarden die in de zorg gebruikelijk zijn, zo stond autonomie en zelfbeschikking over je eigen lijf en leven ter discussie. Hans van Dartel en Ankana Spekkink schreven er een zeer goed artikel over:

https://www.ceg.nl/ethiek-in-tijden-van-corona/documenten/publicaties/2020/12/15/verpleegkundige-verantwoordelijkheid-in-een-virocratie.

Op zoek naar nog meer informatie is Sanne Smulders in gesprek gegaan met Prof. dr. Adam Cohen, hoogleraar klinische farmacologie. Hier de link naar het interview:

https://venvnvs.nl/2020/12/30/sanne-smulders-in-gesprek-met-prof-dr-adam-cohen/

Begin 2021 zullen wij hier een webinar over organiseren, hou je mail in de gaten! En wat je ook kiest, reflecteer en denk er goed over na.

Wat wij kiezen? Lees hier ónze overwegingen:

Agnes: “Ik wil graag van de mogelijkheid gebruik maken om gevaccineerd te worden en zal opgelucht zijn als het vaccineren begint. Het virus heeft akelige, onvoorspelbare en oncontroleerbare eigenschappen. Ik wil mijn patiënten beschermen door hen niet te besmetten, maar ook de reguliere zorg door te kunnen laten gaan, ik wil mijn familie niet blootstellen en ik wil zelf niet ziek worden. Afgelopen jaar raakte ik erg onder de indruk van de impact van het virus”.

Ik realiseer mij dat elk medicijn (veelal voorbijgaande) bijwerkingen kan hebben, dat zie ik ook tijdens mijn werk. Ooit was ik erg ziek, ik werd toen bang gemaakt voor de medicijnen die nodig waren, de vertwijfeling was vreselijk. Na het starten van de behandeling dacht ik, wat heb ik mij druk gemaakt?! Ik had mij veel sneller beter kunnen voelen..! Waar het om gaat is dat iedereen graag het goede wil doen. Je wil heel verantwoord de juiste keuzes maken, tenslotte is gezondheid voor de meeste mensen het grootste goed. Helaas kunnen we niet in de toekomst kijken en niet vooraf alles weten. Een beetje oncomfortabel zullen we dus ik ook!) altijd blijven. Dat hoort uiteindelijk bij het leven”.


Bas: “Ik ga mij zeker laten vaccineren. Allereerst om mijn patiënten te beschermen te vroeg geboren kinderen, soms kleiner dan 500 gram), ook wil ik mijn familie beschermen. Als laatste om mijn eigen gezondheid te beschermen. Het virus SARS- CoV-2 is een reëel gevaar, kijk maar naar het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en langdurige ziekteprocessen bij veel mensen. Ten aanzien van het vaccineren ga ik uit van de informatie verstrekt door het RIVM en CBG. Instituten die onafhankelijk zijn en de wetenschappelijke informatie objectief en met verstand van zaken kunnen beoordelen”.


Nathalie: “Lastig hoor, dat vaccineren. Aanvankelijk was ik, zoals ik in mijn omgeving ook veel hoor, ongerust. Zo snel een vaccin, is dat wel veilig? Ik heb van alles gelezen, maar blijf het moeilijk vinden om er een verstandige beslissing over te maken. Dat komt omdat ik er veel te weinig van weet. En dat maakte de keus ineens makkelijk: Net zoals mijn patiënten mij vertrouwen door mijn expertise, vertrouw ik op de wetenschappers en hun expertise. Ja, ik ga me laten vaccineren. Ik wil daarmee een onderdeel van de oplossing zijn van de vele problemen die het Covid-virus veroorzaakt. Op deze manier kan ik bijdragen veiligheid van mijn gezin en familie en uiteraard voor die van mijn patiënten en collega’s”.


Inge: “Om mijn kwetsbare patiënten (ik werk in de ouderenzorg), mijn familie, mijn omgeving en mezelf te beschermen zou ik me graag laten vaccineren. Ik heb vertrouwen in de werking van het vaccin; vertrouw daarin ook op de kennis van mijn collegae uit de wetenschap, collegae bij de GGD en de collegae bij het RIVM. Met betrekking tot de bijwerkingen van het vaccin heb ik persoonlijke vraagtekens. Ik ben namelijk allergisch voor de oplosvloeistof die elk jaar gebruikt wordt bij het griepvaccin, waardoor ik deze niet kan nemen. Ik zal mezelf dus eerst goed laten informeren over de risico’s met betrekking tot mijn eigen allergieën; hier wordt de komende weken gelukkig meer duidelijk over. Daarna zal ik een afgewogen keuze maken, waarbij ik van harte hoop dat ik het vaccin zonder risico’s kan krijgen”.


Martina: “Wat verlang ik terug naar de tijd voor COVID-19. Familie en vrienden omhelzen, op vakantie gaan en slenteren in de stad. Mijn patiënten kunnen spreken en aanraken zonder masker en handschoenen als dit nodig is. Groepsimmuniteit is nodig om het virus onder controle te krijgen. Helaas is een doorgemaakte COVID-19 infectie dan niet voldoende gezien de vele aantallen van herbesmettingen. Heb ik de morele plicht om anderen te beschermen als verpleegkundig specialist, ik denk het wel. Was ik sceptisch over de snelheid van het ontstaan van het vaccin, jazeker. Na veel hierover gelezen te hebben ben ik trots op wat we bereikt hebben in zo’n korte tijd, een vaccin tegen een dodelijk virus. JA ik vaccineer, niet voor een ander maar voor mijzelf!”.


Sanne: “Feit of fictie? Uiteindelijk komt het neer op het maken van een eigen weloverwogen keuze. Vaccineren vormt voor mij een enorme luxe. Dit besef kwam toen ik Gezondheidswetenschappen studeerde. Het is cru dat in landen waar sprake is van minder welvaart ook minder snel een vaccin beschikbaar komt maar dit gegeven vormt voor mij wel de vanzelfsprekendheid om mijzelf te laten vaccineren. Inmiddels ben ik gevaccineerd tegen de Bof, Mazzelen, Rode hond, Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio, Meningokokken C, HPV, Hepatitis B, Influenza en regelmatig heb ik een Mantoux test moeten laten zetten (het kan zomaar zijn dat ik een (reizigers)vaccinatie vergeet op te noemen). Heb blaasspoelingen gegeven met Tubercobacil BCG tegen blaaskanker en diverse chemotherapieën gegeven (of gegeven zien worden). Immuun-gecompromitteerden behandeld zien worden met allerlei medicamenten en wat te denken van de vele sedatie, narcose en andere toepassingen die ik dagelijks aanschouw. Inmiddels heb ik zelf Corona gehad en weer hersteld (zij het dat ik conditioneel nog niet de oude ben), ik wens niemand toe hoe moe, futloos en angstig je je dan voelt. Ik laat me vaccineren”.


Irma: “Ik ben niet erg risicomijdend, mijn afweer werkt doorgaans prima en voor mijzelf zou ik het vaccin niet perse hoeven. Maar ik realiseer me dat het een nieuw virus betreft waarbij het erg belangrijk is om adequate groepsimmuniteit op te bouwen. Ik werk met kwetsbare ouderen die voor het eerst in hun leven met dit virus te maken krijgen, terwijl hun afweer vaak toch al verminderd is. Daarom laat ik me vaccineren”.