> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Verpleegkundig specialisten in het nieuws… (juli-oktober 2018)

31 oktober 2018

Een overzicht van verpleegkundig specialisten in het nieuws. Ditmaal een overzicht van de maanden juli, augustus, september en oktober 2018. Met natuurlijk aandacht voor de sluiting van enkele ziekenhuizen waarbij ook verpleegkundig specialisten aan het woord kwamen, definitieve zelfstandige bevoegdheid en de winnares van de Els Borstprijs.

In het Brabants Dagblad van 11 augustus was te lezen dat op de Huisartsenpost Midden-Brabant denkt aan de verdere inzet van verpleegkundig specialisten vanwege de grote drukte op de huisartsenpost.

Op 24 augustus verscheen een interview met voorzitter van V&VN Verpleegkundig Specialisten Irma de Hoop in Zorgvisie. Onder de titel “Verpleegkundig specialisten hebben een grote meerwaarde” vertelt ze onder meer over het verdwijnen van het koudwatervrees bij artsen ten aanzien van verpleegkundig specialisten.

Skipr bracht op 28 augustus dat Sylvia Verhage de Els Borstprijs 2018 heeft gewonnen. De jury ziet de verpleegkundig specialist vooral als een innovator. Zij heeft zich als verpleegkundig leider bewezen mede door haar enthousiasmerende initiatieven, aldus de jury. Het nieuws wordt ook gemeld door het Brabants Dagblad, die het in de kop per abuis heeft over specialistisch verpleegkundige.

Op 1 september meldde Skipr het nieuws van de definitieve zelfstandige bevoegdheid van verpleegkundig specialisten en physician assistants. Medicalfacts besteedde ook aandacht aan de definitieve zelfstandige bevoegdheid van verpleegkundig specialisten en PA’s op 23 augustus. Naar aanleiding daarvan was er ook aandacht voor VS en PA in het televisieprogramma Tijd voor MAX. Naast een televisie-uitzending, is er ook een artikel over de beide beroepen op de website MAX Vandaag (4 september). Ook het item uit de uitzending is daar terug te zien.

Op 12 september was op Skipr te lezen dat het zwangerschapsprogramma Nu Niet Zwanger van verpleegkundig specialist Conny Rijlaarsdam landelijk wordt uitgerold.

De Zorgkrant meldde op 23 september dat er een uitbreiding komt van de bevoegdheden van verpleegkundig specialisten en physician assistants. Zij mogen vanaf 1-1-2019 ook intercollegiaal consult en medebehandeling in rekening brengen.

Collega Erik Dierink komt aan het woord in Tubantia van 11 oktober in het kader van Coming Out Day. Ook bij zijn werkgever TMZ in Almelo hangt een regenboogvlag. Eveneens op 11 oktober een artikel in het Dagblad van het Noorden over de sluiting van huisartsenposten in Hoogezand en Leek. Een deel van de oplossing ligt in het meer inzetten van verpleegkundig specialisten, zo stelt het artikel.

Op 16 oktober komt collega Nicolette van Hof aan het woord in ICT&Health over een E-health-proef “postoperatief zorgprogramma hartpatiënten”. Het draait om de mogelijkheid die geïncludeerde patiënten krijgen om thuis zelf metingen te doen. Collega Van Hof vertelt: “Als iedereen thuis een meting kan uitvoeren, kunnen we veel sneller in beeld brengen of er problemen zijn. Als er iets aan de hand blijkt te zijn, dan kunnen we daar direct op reageren.”

In het Algemeen Dagblad van 26 oktober komt collega Lies de Baarder aan het woord over de sluiting van het Slotervaartziekenhuis. Collega Linda Brandjes vertelt in NRC Handelsblad van dezelfde dag over het spandoek dat ze aan een balkon ophing om een statement te maken.