> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Agenda

> Alle berichten bekijken

VS/PA Jaarcongres Eerste Lijn KOH

02 februari 2017

Op 2 februari 2017 organiseert KOH opnieuw een jaarcongres voor verpleegkundig specialisten en physician assistants werkzaam in de eerste lijn. Locatie is cursus- en vergadercentrum Domstad te Utrecht. Het programma begint om 9.00 en duurt tot 17.15 (zie ook onder). Er is accreditatie aangevraagd bij de RSV voor 6 punten.

Prijs voor deelname is €225,00 tot en met 5-12-2016 en €245,00 vanaf 6-2-2016.

Aanmelden kan via: https://www.stichtingkoh.nl/nascholing/vs-pa/

 

Programma

08.30 – 09.00 uur | Ontvangst en registratie

09.00 – 09.15 uur | Opening en inleiding

09.15 – 09.45 uur | Plenaire lezing

De VS en PA op de huisartsenpost
Steeds meer VS’en of PA’s werken op een huisartsenpost. Welke patiënten zien ze, wat doen ze en hoe tevreden zijn patiënten? Hoever kun je gaan? Kun je ook meerdere VS’en en PA’s in een dienst laten werken? Resultaten uit twee actuele onderzoeken van Radboudumc IQ Healthcare en KOH.
Mieke van der Biezen, Promovendus Radboudumc IQ Healthcare

09.45 -11.00 uur | Workshopronde 1 (keuze 2 uit 4)

1. Allergische en niet-allergische rhinitis
Hoe behandel jij een (allergische) rhinosinusitis? Wat zegt de NHG-richtlijn hierover? Wat is anders in de richtlijn chronische rhinosinusitis en poliepen, die de KNO-arts volgt? We zoomen in op neusobstructieklachten met waar de obstructie zich bevindt: poliepen, neusschelpen en tussenschot.
Hubert Faber, KNO-arts

2. Keek op de kweek
Heb je enig idee hoe vaak je een positieve kweekuitslag krijgt? Welke trends zijn er de laatste jaren zichtbaar op het gebied van SOA’s? Wanneer doe je urine-en faeceskweken? Microbiologie is bij uitstek een middel om diagnoses te kunnen bevestigen of verwerpen. Ook is het een hulpmiddel of voorwaarde om gericht te kunnen behandelen. Vraag vanaf morgen minder (of meer) kweken aan.
Niek Arents, arts-microbioloog

3. Scenario denken in de palliatieve fase
De VS en PA begeven zich steeds meer op het terrein van de ouderenzorg en palliatieve zorg. Kennis hebben van de somatische aspecten van stervensscenario’s maakt vooruit kijken eenvoudiger in de palliatieve fase. Welke stervensscenario’s zijn er? Waarop anticipeer je? En wat zijn de middelen bij het verlenen van palliatieve zorg?
Maaike Veldhuizen, arts symptoombestrijding en palliatieve geneeskunde

4. Het ene gewricht is het andere niet, of wel?
In je spreekkamer zit een ongeruste patiënt met gewrichtsklachten. Hij vertelt dat in zijn familie een reumatische aandoening voor komt. Welke vragen stel je dan? Je leert in deze workshop het specifieke gewrichtspatroon bij verdenking op artritis of synovitis herkennen. En we oefenen het gewrichtsonderzoek. Kun je een BSE, reumafactor en anti-CCP als aanvullend onderzoek aanvragen? Hoe zinvol is dit? Wanneer verwijs je (snel) naar de tweede lijn?

11.00 – 11.30 uur | Pauze
11.30 – 12.45 uur | Workshopronde 2
12.45 – 13.30 uur | Lunch
13.30 – 14.15 uur | Plenaire lezing

Acute cardiovasculaire problemen bij ouderen
Wat zijn de meest voorkomende acute cardiovasculaire problemen bij ouderen? Kun jij de (alarm)symptomen onderscheiden die duiden op een angina pectoris, acuut hartinfarct, hart- en nierfalen, PAV en atriumfibrilleren?

14.15 – 15.30 uur | Workshopronde 3 (keuze 2 uit 5)

5. (H)erkenning van seksuele klachten
Hoe doe je een goede anamnese bij seksuele problemen en klachten? Welke differentiaaldiagnose kun je stellen? Breng de klacht in kaart, maak het bespreekbaar (hoe dan?) en geef goede voorlichting bij veel voorkomende seksuele problemen.
Thea van der Waart, huisarts en seksuoloog

6. Alle zorg voor de patiënt, maar hoe zit het eigenlijk met jou?
Volle aandacht voor de patiënt; natuurlijk! Je bent betrokken en levert zorg op maat. Maar gaandeweg de dag verlies je soms focus of schakelt ongemerkt over op de automatische piloot. Je hoort nog wel, maar luistert niet echt. Je wordt moe, verliest energie en ervaart stresssignalen in je lijf.Eigenlijk snak je naar een adempauze. In deze workshop check je bij jezelf in om op te merken hoe het hoe het nu met je gaat. Ervaar zelfzorg aan de hand van korte oefeningen die morgen al vruchten afwerpen.
Tineke Coolen,docent Pedagogiek Bachelor en Master HAN, supervisor, mindfulness en compassietrainer

7. Sportblessures
Wat zijn de basisprincipes van diagnostisch denken bij sportblessures? In deze presentatie zetten we veel voorkomende sportblessures voor je op een rij. Je krijgt praktische kennis en tips zodat je goede adviezen kunt geven bij grote en kleine blessures waarmee sporters naar je spreekuur komen.
Leo Savelkouls, huisarts en arts (ortho) manuele geneeskunde

8. Dermatoscopie in de huisartsenpraktijk, een introductie
Als VS of PA beoordeel je regelmatig moedervlekken. Als aanvulling op de anamnese en de klinische blik wordt steeds vaker een dermatoscoop gebruikt. We beginnen met een korte introductie over huidkanker. Daarna gaan we in op de werking van de dermatoscoop, het nut en de bruikbaarheid daarvan in de praktijk.
Maartje Spit, verpleegkundig specialist met expertise in de dermatoscopie

9. Farmacotherapie van pijn bij bijzondere groepen
Vrijwel dagelijks krijg je te maken met patiënten met pijn, zowel acute als chronische pijn. Deze workshop gaat over de pijnbehandeling bij kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met hart- en vaatziekten en andere co-morbiditeit.
Willem van de Spijker, apotheker

15.30 – 16.00 uur | Pauze
16.00 – 17.15 uur | Workshopronde 4
17.15 – 18.00 uur | Borrel en napraten