> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Agenda

> Alle berichten bekijken

Sandwichdagen Urogynaecologie en Seksuologie

29 maart 2017

Stichting KOH organiseert nascholingen voor huisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Op 29 maart en 6 april 2017 vinden de sandwichdagen urogynaecologie en seksuologie plaats.

Meerdere sprekers praten u bij over de laatste inzichten in deze gebieden. Locatie is Seats2meet, Strijp-S te Eindhoven. Aanvang is 9.00 (ontvangst vanaf 8.30). Er is accreditatie aangevraagd voor huisartsen (6 punten). Ook accreditatie voor VS wordt aangevraagd!

Kosten bedragen €265,00 (geen abonnementshouders) en €235,00 voor abonnementshouders.

Zie hieronder het programma!

 

 

Plenaire opening

Kort en krachtig praten wij u bij over de speerpunten in de urogynaecologie en seksuologie.

OCHTENDWORKSHOPS (keuze 2 uit 5) 
1. Anticonceptie en zwangerschapsafbreking
‘Something old something new’; is de derde generatie uit de gratie? Hoe houdt u rekening met
co-morbiditeit bij het voorschrijven van orale anticonceptiva?
Ongewenst zwanger, wat nu? Welke methoden zijn er voor zwangerschapsafbreking? Hoe staat het met de abortuspil en wat is de rol van de huisarts hierin?

2. De zwaartekracht doet zijn werk
Wat weet u van bekkenbodemproblematiek? Welke gradaties van prolaps zijn er? Wat zijn de indicaties voor pessariumbehandeling en wat zijn de overige behandelopties? Daarnaast behandelen we in vogelvlucht het aanmeten van een pessarium, de instructies hierbij en welke problemen kunnen optreden.

3. Vulvaklachten
Wat ziet u op de foto en welke diagnose hoort daarbij? Welke behandelopties zijn er? Als huisarts kunt u vaak meer zelf dan u denkt. Wanneer verwijst u en naar wie?

4. Samenwerking op maat
Pasconsult pessarium door uzelf, uw collega kaderhuisarts of toch door de gynaecoloog? En de controle dan? Wanneer verwijst u naar de bekkenbodemfysiotherapeut en op welk moment schakelt u de uroloog in bij urine-incontinentie? Hoe kunnen de uroloog en gynaecoloog sneller terugverwijzen naar de huisarts of zelfs uit beeld blijven? Verbeter de urogynaecologische zorg door samenwerking op maat: anderhalvelijns zorg!

5. Vaardigheidstraining (deze vaardigheidstraining wordt zowel in de ochtend als in de middag aangeboden)
Oefen uw vaardigheden bij het plaatsen van de Mirena®, T-Safe® en Implanon®.  Na deze training gaan deze verrichtingen u nog makkelijker af.

MIDDAGPROGRAMMA
Plenair | hrHPV en cervixcarcinoom
De belangrijkste veranderingen rond het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker komen aan bod zoals het testen op hrHPV, de zelfafnametest, de veranderde oproeptermijn en het doorverwijzen bij PAP 2.

MIDDAGWORKSHOPS (keuze 2 uit 5)  
6. Als seks niet vanzelf gaat
Hoe neemt u een goede anamnese af bij seksuele problemen en klachten? Hoe brengt u het onderwerp ter sprake en welke differentiaaldiagnose stelt u? Welke factoren zijn van invloed: leeftijd, cultuur, beleving, ziekte en medicatie?

7. Soa’s en testbeleid
In deze workshop de laatste trends in soa-land. Welke risicogroepen onderscheidt u om te bepalen hoe uitgebreid het testbeleid moet zijn? Hoe betrouwbaar zijn de soa (thuis) testen? Wie test wat? Welke behandelopties zijn er? Vergeet de anus niet!

8. Het abnormaal-vaginaal-bloedverlies consult
Onregelmatig-, intermenstrueel-, postcoïtaal-, hevig bloedverlies of bloedverlies bij anticonceptie? Hoe zat het ook alweer? Wat zijn de laatste behandelinzichten? Met casuïstiek ook aandacht voor de indicaties, voor- en nadelen van hormoontherapie.

9. Overgang en LUTS
Leer over ‘opvliegende’ vrouwen en mannen die de ‘(k)luts’ kwijtraken: wat doet een overgangsconsulente en wat biedt een mannen- en vrouwenpoli naast de begeleiding die u zelf kunt bieden? In deze workshop ook info over de huidige inzichten wat betreft hormoontherapie en een update wat betreft de voor-en nadelen van vroegdiagnostiek van prostaatkanker.

10. Vaardigheidstraining (deze vaardigheidstraining wordt zowel in de ochtend als in de middag aangeboden)
Oefen uw vaardigheden bij het plaatsen van de Mirena®, T-Safe® en Implanon®. Na deze training gaan deze verrichtingen u nog makkelijker af.

Afsluiting | Gelegenheid tot napraten