> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Agenda

> Alle berichten bekijken

KOH VS & PA Congres

01 februari 2018

Op donderdag 1 februari 2018 organiseert Stichting KOH een congres voor VS & PA in de eerstelijn. Het programma start om 09.15 en duurt tot 17.30 uur (ontvangst vanaf 08.45 uur). Locatie is Cursus- en vergadercentrum Domstad in Utrecht. Accreditatie voor 6 punten wordt aangevraagd bij de RSV en NAPA. Het vroegboektarief bedraagt €225,00. Vanaf 1 december kost het congres €245,00.

Aanmelden kan via deze link.


Programma

08.45 – 09.15 uur | Ontvangst en registratie
09.15 – 09.30 uur | Inleiding
09.30 – 10.00 uur | Plenair

Opleiding en inzet VS en PA nader bekeken
Resultaten en implicaties van onderzoek bij leerwerkplekken in de huisartsenzorg.
Miranda Laurant, senior onderzoeker Radboudumc IQ healthcare
Mieke van der Biezen, onderzoeker Radboudumc IQ healthcare

10.00 – 11.15 uur | Parallelsessies 1e rond ochtend (kies 2 uit 5)

1. De zwaartekracht doet zijn werk
Wat weet u van bekkenbodemproblemen? Welke soorten en gradaties van prolaps zijn er? Wat zijn de indicaties voor pessariumbehandeling? Wat zijn andere behandelopties? U krijgt tips en adviezen voor het aanmeten van pessaria, over de complicaties die u kunt tegenkomen en wie u naar de gynaecoloog verwijst.
Anne Damoiseaux, gynaecoloog Catharina Ziekenhuis

2. Nagelafwijkingen
U krijgt relatief weinig patiënten met een nagelafwijking. Toch komen deze veel voor. Herkent u dan de fysiologische, orthoergische en traumatische nagelafwijkingen? Welke nagelafwijkingen zien we bij eczeem, psoriasis en alopecia areata? Advies geven, diagnostiek aanvragen of verwijzen?
Hanke de Vijlder, dermatoloog Isala Dermatologisch centrum

3. Geriatrische revalidatiezorg
Waar loopt u in de eerste lijn tegenaan bij het organiseren van herstel en revalidatie? Weet u hoe de wet- en regelgeving, opnameduur en verkorting van opnameduur eruitziet in de geriatrische revalidatie? Wat is mogelijk aan herstel en revalidatie thuis? Wat kan in het Eerste Lijns verblijf (ELV)?
Romke van Balen, specialist ouderengeneeskunde en senior onderzoeker afdeling Public Health en Eerstelijns Geneeskunde LUMC

4.  Hoe zit het juridisch?
Hoe gaat u om met medische gegevens? Welke knelpunten ervaart u bij het geven van informatie aan patiënten, instanties en familieleden? Wat verandert in de informatie en toestemming tot 2020? Een workshop over juridische kaders bij het uitwisselen van medische gegevens.
Arie de Jong, huisarts en jurist

5. Dermatoscopie op bijzondere locaties
In de diagnostiek van verdachte huidafwijkingen wordt steeds vaker een dermatoscopische beoordeling verricht. Maar hoe beoordeelt u een dermatoscopisch beeld van het gelaat, handpalmen, voetzolen en de nagel? Deze workshop is voor verpleegkundig specialisten en physician assistants die al een dermatoscoop gebruiken en die zich verder willen verdiepen.
Maartje Spit, verpleegkundig specialist en dermatoscopist

11.15 – 11.45 uur  | Pauze
11.45 – 13.00 uur  | Parallelsessies 2e ronde ochtend
13.00 – 13.50 uur  | Lunch
13.50 – 15.05 uur  | Parallelsessies 1e ronde middag (kies 2 uit 5)

6. Etnische dermatologie
Geen huid is hetzelfde. Herkent u de verschillen? Wat betekent dat voor de behandeling van veel voorkomende huidkwalen?
Freddy Hamerlinck, dermatoloog en veneroloog (etnische dermatologie)

7. Hartgeluiden: weet wat u hoort
Wat hoort u, wat vraagt u en herkent u de hartgeluiden die horen bij hartgeruisen, atriumfibrilleren en overvulling? Met een elektronisch, interactief programma en onder leiding van een cardioloog bespreken we de betekenis van hartgeluiden en de interpretatie hiervan.

8. Zorg in multicultureel perspectief
Hoe staat het met de culturele diversiteit in verwachtingen die patiënten met een migratieachtergrond hebben van de zorg? Hoe denken ze over hun klachten? Wat verwachten ze van u? Begrijpen jullie elkaar wel goed? Wat zijn valkuilen in de communicatie? Waar en hoe kunt u winst behalen?
Janneke van der Velden, huisarts en trainer bij Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen

9. Anemie
“Ik ben zo moe”, is een veelgehoorde klacht. Is er sprake van anemie of niet? Welke vormen van anemie zijn er en welke hangen samen met gebrek aan ijzer, vitamine B12 en foliumzuur? Wat zijn de parameters voor laboratoriumonderzoek, hoe interpreteert u lab uitslagen en wat zegt de NHG-Standaard Anemie over het vervolgbeleid?
Gabor Linthorst, internist-endocrinoloog, AMC, Amsterdam

10. Hand- en polsklachten
Soms is het duidelijk wat er aan de hand is (ziekte van Dupuytren), bij andere klachten is diagnostiek soms lastiger (artrose of tendinogeen). In deze sessie behandelen we de pathofysiologie en differentiaal diagnostiek van hand- en polsklachten. Welke behandelmogelijkheden zijn er? Wanneer wel of juist niet injecteren?

15.05 – 15.30 uur | Pauze
15.30 – 16.45 uur | Parallelsessies 2e ronde middag
16.45 – 17.30 uur | Gelegenheid tot napraten