> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Agenda

> Alle berichten bekijken

Symposium (Over) Hoop in de palliatieve fase

07 december 2017

“Ik hoop voor de patiënt een rustige dood”. “Hopelijk krijgt de heer Visser geen ileus”. “Hoop dat er geen longbloeding volgt’. “Een weekendje weg, ik hoop dat mevrouw de Jager stabiel blijft”. Ik hoop dat mevrouw Korst vóór de euthanasie overlijdt”.

“Ik hoop de geboorte van mijn kleinkind nog mee te maken”. “Hopelijk komt Onze Lieve Heer me snel halen”. “Ik hoop dat een lijdensweg me bespaard blijft”. “Ik hoop dat de nieuwe chemokuur wel aanslaat”.

KOH organiseert in samenwerking met het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant een symposium (over) hoop.


Datum: 7 december 2017
Tijdstip: 18.00 – 21.30 uur (ontvangst met een klein hapje vanaf 17.30 uur)
Locatie: Gebouw Strijp-Z, Eindhoven
Accreditatie: wordt voor 3 punten aangevraagd voor VS en PA
Prijs: € 50,00


PROGRAMMA
17.30 – 18.00 uur | Ontvangst met een klein hapje
18.00 – 18.45 uur | Plenair

De dynamiek van hoop in de palliatieve zorg
‘Ik hoop de Kerst nog mee te maken,’ vertelt een patiënt u in de zomer. Haar prognose is minder dan drie maanden. Hoe reageert u? In deze lezing gaan we in op de verschillende perspectieven op hoop, over hoe hoop kan verschuiven bij patiënten en hoe u daar op kunt inspelen.
dr. Erik Olsman, universitair docent en onderzoeker in medische ethiek (LUMC), geestelijk verzorger (hospice Bardo) en gespecialiseerd in ethiek en zingeving in chronische en palliatieve zorg

18.45 – 19.15 uur | Pauze met lichte maaltijd
19.15 – 20.15 uur | Workshopronde 1 (kies 2 uit 3)

1. Hoop in andere culturen
Is palliatieve zorg voor migranten echt anders? Wat zijn opvattingen over hoop van niet-westerse migranten? Hoe kunt u aansluiten bij de hoop van uw patiënt, en diens naasten, die voortkomt uit levensbeschouwing, leefstijl en culturele achtergrond?
Eric van de Laar, klinisch ethicus
Roukkaya Oueslati MA, docent Leiden Islam Academie

2. Uw eigen perspectief op hoop in contact met de patiënt
Uit onderzoek blijkt dat het perspectief op hoop van de dokter een rol speelt in het contact met patiënten. Patiënten pikken bijvoorbeeld (non-verbale) signalen van de dokter op. Welke rol speelt uw hoop en hoe stuurt het uw communicatie? We gaan aan de slag met hoe u uw eigen hoop kunt inzetten in contact met uw patiënt en diens naasten.
dr. Erik Olsman, universitair docent en onderzoeker in medische ethiek (LUMC), geestelijk verzorger (hospice Bardo) en gespecialiseerd in ethiek en zingeving in chronische en palliatieve zorg

3. Op welk stervensscenario hoopt u?
Kennis hebben van de somatische aspecten van stervensscenario’s maakt vooruit kijken eenvoudiger in de palliatieve fase. Welke stervensscenario’s zijn er? Hoe kunt u anticiperen en bijsturen?
Maaike Veldhuizen, arts symptoombestrijding en palliatieve geneeskunde, hospice arts en SCEN-arts

20.15 – 20.30 uur | Pauze
20.30 – 21.30 uur | Workshopronde 2

U kunt zich aanmelden via de website van KOH.