> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Verpleegkundig specialisten in de schijnwerpers in nieuwe documentaire Gwen Jansen

11 september 2023

Zaterdag 16 september gaat de documentaire ‘De Verpleegkundig Specialist’ landelijk in première in het Slachtstraat Filmtheater in Utrecht. In de film volgt documentairemaker Gwen Jansen van dichtbij vier verpleegkundig specialisten, elk met hun eigen aandachtsgebied en specialisme. De documentaire laat de meerwaarde van de verpleegkundig specialist zien, maar brengt ook in beeld dat collega’s en patiënten onvoldoende weten wat de verpleegkundig specialist in de gezondheidszorg kan betekenen en toevoegen. Dit levert onnodige belemmeringen op bij het verlenen en verbeteren van de zorg. Zo beaamt ook demissionair minister Ernst Kuipers in de film. De documentaire is te zien in verschillende Nederlandse filmtheaters en bioscopen. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor vertoningen in Utrecht (Kinepolis), Rotterdam (Lantarenvenster) en Veendam (vanBeresteyn), inclusief inleiding en nagesprek met de crew, cast en experts uit de zorg.

“Die onbekendheid, daar lopen we als beroepsgroep vaak tegenaan in de dagelijkse praktijk”, zegt Inge Rinzema, voorzitter van V&VN Verpleegkundig Specialisten. Ze mocht de film al bekijken in een voorvertoning en is blij met de aandacht voor het beroep. “De verpleegkundig specialisten die in de documentaire worden gevolgd, geven een eerlijk beeld van ons mooie beroep. Ze laten de uitdagingen zien waar we mee te maken krijgen, maar óók onze waardevolle bijdrage aan de gezondheidszorg. Met deze film staat ons beroep in de schijnwerpers. Ik hoop dat mensen hierdoor beter weten wie we zijn en waar we voor staan: wij zijn master-opgeleid om medische behandeling te combineren met verpleegkundige zorg, vanuit een zelfstandige bevoegdheid. We brengen lichamelijke, psychische, maatschappelijke en zingevingsvraagstukken samen. Daar is de patiënt bij gebaat en daar wordt de zorg beter van.”

Met de camera op onderzoek
Documentairemaker Gwen Jansen kwam zelf in aanraking met onze beroepsgroep na het ziekbed van een familielid. De verpleegkundig specialist is voor haar dan nog een onbekende zorgprofessional. Ze besluit met haar camera op onderzoek uit te gaan.In 2022 en 2023 volgt Jansen vier verpleegkundig specialisten en hun patiënten van dichtbij. De filmmaker vraagt zich af in hoeverre ze de enige is die de verpleegkundig specialist niet kent, hoeveel er actief zijn in Nederland, wat ze eigenlijk doen, en wat de meerwaarde van de verpleegkundig specialist is in de zorg. Ze volgt Fatima Mayow die werkt op de afdeling nefrologie in een ziekenhuis in Rotterdam, Enteny Smulders die actief is op een huisartsenpost in Roermond, Louise Lenting-Mulder die werkt in de geestelijke gezondheidzorg in Amsterdam en Rianne Robijn die op een ouderenrevalidatielocatie werkzaam is in Rotterdam.

‘Zij kunnen onze zorg toegankelijker, beter betaalbaar en persoonlijker maken’
Jansen: “Na het maken van deze documentaire ben ik ervan overtuigd dat juist verpleegkundig specialisten een cruciaal deel van de oplossing kunnen zijn om de steeds groter wordende knelpunten in de zorg het hoofd te bieden. Zij kunnen onze zorg toegankelijker, beter betaalbaar en persoonlijker maken met ook nog eens meer kwaliteit van zorg. De verpleegkundig specialist speelt de hoofdrol in deze documentaire, maar zou dit ook kunnen zijn als deel van de oplossing voor de huidige problemen in onder andere de huisartsenzorg, wijk, geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg. De reacties van de patiënten in de film spreken voor zich. Maar dan moeten zowel de collega’s als de patiënten nog wel beter weten dat de verpleegkundig specialist een zelfstandige behandelbevoegdheid heeft en wat deze zorgprofessional in de gezondheidszorg kan betekenen en toevoegen. Nu gaat er onnodig veel tijd verloren aan uitleg en het winnen van vertrouwen. Een gemiste kans voor iedereen.”

Vanaf zaterdag 16 september is de documentaire ‘De Verpleegkundig Specialist’ in meerdere filmtheaters en bioscopen in Nederland te zien. Kijk hieronder voor een overzicht. Vanaf 4 november is de film ook online On Demand te bekijken, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Vertoningen

Online bekijken On Demand
De documentaire komt op 4 november om 9 uur ‘s ochtends ook online On Demand beschikbaar. Je kan je alvast intekenen, dan krijg je op 4 november een seintje zodra je de film kunt bekijken. Je kunt de film dan 1 week lang bekijken.