> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Premiere documentaire “De Verpleegkundig Specialist” op het jaarcongres 2023. Een film van Gwen Jansen, met een voor-premiere vanaf 16 september op diverse locaties

13 juli 2023

Nieuwste documentaire Gwen Jansen:

Verpleegkundig specialisten

na ruim 26 jaar nog altijd onbekend bij patiënt en collega’s

Met gepaste trots maakt het bestuur van de landelijke vereniging van Verpleegkundig Specialisten U attent op de aanstaande première van de documentaire “De Verpleegkundig Specialist”. Een film van Gwen Jansen, welke op 16 september in voor-premiere zal gaan.

Een grootse opening van deze documentaire zal ook op het jaarlijks congres plaatsvinden.

Inschrijven opening op het jaarcongres via: https://www.jaarcongresvenvnvs.nl/inschrijving/

In deze documentaire worden vier van onze collega’s in de volle breedte van hun vak gevolgd. Met deze documentaire hoopt het bestuur de (nog relatief onbekende) zorgprofessional die de Verpleegkundig Specialist is, bij een breder publiek bekend te maken!

Onderstaand het persbericht van filmmaakster Gwen Jansen.

Trailer Documentaire: https://www.youtube.com/watch?v=lifCmW05F-E

De film wordt op diverse locaties vertoond, zie het affiche onderaan de tekst! Mocht de ene locatie uitverkocht zijn, is wellicht nog een andere vrij!

Zaterdag 16 september gaat de documentaire ‘De Verpleegkundig Specialist’ (41’) in (voor)première in Het Slachtstraat Filmtheater te Utrecht. Voor de film volgde filmmaakster Gwen Jansen maandenlang verschillende verpleegkundig specialisten bij de behandeling van hun patiënten. Jansen was volstrekt onbekend met deze zorgprofessional. Tijdens het filmen blijkt Jansen absoluut niet de enige te zijn. En dat terwijl er al meer dan 5000 verpleegkundig specialisten actief zijn in ons land, ze vergaande bevoegdheden hebben en zelfs een deel van de taken van de arts over mogen nemen.

Aanmelden voor de première kan via [email protected] Leden van de crew, cast en diverse zorgprofessionals zijn aanwezig. De film wordt ingeleid en er is aansluitend een debat over de film en oplossingen voor de huidige knelpunten in de zorg. Ticketprijs: 11 euro. Ontvangst door de filmmaker en hoofdpersonen uit de film met een glas bubbels (alcoholvrij ook mogelijk). Dresscode: feestelijk.

Ziekbed

Door het ziekbed van een familielid kwam documentairemaakster Gwen Jansen in aanraking met een verpleegkundig specialist. Deze zorgprofessional is zo’n 26 jaar geleden in de zorg geïntroduceerd door toenmalig minister Els Borst in Nederland. Het doel destijds was om de kwaliteit, samenwerking en communicatie in de zorg te verbeteren en meer vakmensen voor de zorg te behouden. De verpleegkundig specialist bevindt zich op het snijvlak van de arts en verpleegkundige. Gwen wist echter niet van het bestaan ervan. Ze besluit met haar camera op onderzoek uit te gaan en in de documentaire volgt ze van dichtbij vier verpleegkundig specialisten tijdens hun werkzaamheden. Elk met hun eigen aandachtsgebied en specialisme. Zo is er gefilmd op een huisartsenpost, in de ouderenzorg, in het ziekenhuis maar ook in de (ambulante) geestelijke gezondheidszorg.

Zonde

Gwen Jansen: “Na het maken van deze documentaire ben ik ervan overtuigd dat juist de verpleegkundig specialisten een cruciaal deel van de oplossing zijn om de steeds groter wordende knelpunten in de zorg het hoofd te bieden. Zij kunnen onze zorg toegankelijker, beter betaalbaar, persoonlijker maken met ook nog eens meer kwaliteit van zorg. De reacties van de patiënten in de film spreken voor zich. Maar dan moeten zowel de collega’s als de patiënten nog wel beter weten wat ze allemaal in hun mars hebben en wat ze wel of niet mogen vanuit hun functie. Nu zijn de zorgprofessionals veel te veel tijd kwijt met uitleggen wat ze doen, mogen en kunnen. Een gemiste kans voor iedereen. Zo zonde.”

Over Gwen Jansen

Filmmaakster Gwen Jansen staat erom bekend dat ze in haar eigen onafhankelijke filmproducties het liefste mensen centraal zet die met een enorme passie ergens voor gaan. Het zijn ook vaak mensen waar velen nauwelijks of helemaal geen goed beeld van hebben. Films die Jansen eerder maakte zijn o.a. de internationaal en nationaal bekroonde documentaire ‘Green Tales Of The City’ waarin we zien hoe in verschillende gemeentes steeds meer mensen geïnspireerd raken om duurzamer te leven. In de film ‘De Autovakmannen’ portretteerde ze de grote passie van automonteurs voor hun vak, ondanks het sterk veranderende landschap van mobiliteit en auto’s. Jansen maakte ook de documentaire ’Kunst, begin drrr niet an’. Voor het eerst stond Herman Brood in een film niet alleen als muzikant en junk centraal maar als buitengewoon bevlogen beeldend kunstenaar aan de hand van nooit eerder vertoond privé materiaal.