> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Witboek van de verpleging 2022. Oproep aan allen!

13 januari 2022

Beste collega’s

In 1982 schreef ik samen met Theo Dassen in opdracht van het toenmalige Beterschap het Zwartboek van de verpleging. Veel collega’s (1500 pagina’s vol) reageerden toen op de oproep van Het Beterschap om op te schrijven wat de gevolgen waren van het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden. Dat Zwartboek werd aan de Kamervoorzitter overhandigd.

Nu bijna 40 jaar later wil ik een Witboek van de Verpleging maken. Het doel van het Witboek is om er informatie in op de nemen waaruit de beroepstrots van helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten blijkt en wat zij zo mooi en relevant vinden in hun vak.

De constatering is dat er zo veel negatiefs over het vak verschijnt, dat er hierdoor een somber beeld ontstaat over verplegen en verzorgen. Hierdoor krijgen de zorgberoepen (helpende, verzorgende, verpleegkundige en verpleegkundig specialist) een negatief imago en dit is belemmerend voor de instroom en het behoud van studenten en ook belemmerend voor het behoud van collega’s die in het vak werkzaam zijn. Dit heeft direct gevolgen voor de toekomst. Immers de zorgvraag stijgt in de toekomst door allerlei factoren. Wanneer er een tekort is aan de genoemde zorgmedewerkers, kan aan deze stijgende zorgvraag niet meer voldaan worden. Dit heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van zorg en behandeling en kwaliteit van leven.

Het idee is:

Een oproep aan helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten om op maximaal 1,5 A4 antwoord te geven op de volgende vragen:

  1. Wat is mooi aan je beroep van helpende, verpleegkundige of verzorgende?
  2. Wat zijn de redenen waarom je als helpende, verpleegkundige of verzorgende je vak met tevredenheid uitoefent?
  3. Wat is de waarde van verplegen en verzorgen voor de samenleving?
  4. Wat levert verplegen en verzorgen op voor zorgvragers?
  5. Wat levert verplegen en verzorgen op voor de beroepsgroepen (artsen, diëtisten, fysiotherapeuten etc.) waarmee verpleegkundigen en verzorgenden samenwerken?
  6. Kun je in één woord aangeven wat voor jou de kern of het mooie van je vak is?: ………………….

Mijn vraag aan jullie is of ik via jullie afdeling een oproep aan helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten kan versturen met de vraag een inhoudelijke bijdrage te leveren aan dit Witboek. Dit door het beantwoorden van de bovenstaande vragen. De oproep wil ik media januari versturen. Het digitale Witboek zal verschijnen in mei 2022.

Reageren? Stuur je bijdrage naar [email protected]

Vriendelijke groeten,

Aart Eliens

Verpleegkundige np, verplegingswetenschapper, oud-bestuurder en oud-werknemer van V&VN