> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Uitbraak coronavirus: waar vind ik goede informatie?

28 februari 2020

Het coronavirus SARS-CoV-2 (ook wel nCoV2019 genoemd) dat sinds december 2019 coronavirus-disease (COVID-19) veroorzaakt heeft nu ook Nederland bereikt. De reacties op het virus verschillen van paniek tot de stelling dat een gemiddelde griepgolf dodelijker is dan het coronavirus. Maar hoe zit het nu echt? En waar is de goede informatie te vinden? Wij vroegen het prof. dr. R. Fouchier, moleculair viroloog in het Erasmus MC.

“De vergelijking met het griepvirus werd tot kort geleden door veel experts gemaakt, omdat de verwachting was dat het coronavirus de kop zou worden ingedrukt en dus de ziektelast en sterfte in vergelijking met een griepepidemie klein zou zijn. Op deze manier werd getracht de enorme coronavirus-hype in de pers in te dammen.

Hoewel inmiddels de situatie lijkt te verergeren en we in Nederland het eerste geval hebben, is nog altijd niet duidelijk wat de werkelijke case-fatality-rate is van corona versus influenza virus infecties. Dat komt omdat het aantal asymptomatische en milde infecties nog altijd onbekend is. Als gevolg daarvan, en omdat we ook de uiteindelijke “attack rate” niet kennen, kunnen experts momenteel geen inschatting geven van de impact van de coronavirus uitbraak in de nabije toekomst. Het meest voor de hand liggend is een schatting te geven tussen een gewone griepepidemie en een ernstige grieppandemie. Bij een griepepidemie is er veel immuniteit in de bevolking (“herd immunity”), waardoor een griepepidemie relatief kleine aantallen mensen treft. Bij deze coronavirus uitbraak is er net als bij een grieppandemie geen “herd immunity”, zodat veel meer mensen bevattelijk zijn.”

Het is dus de onvoorspelbaarheid van wat dit virus doet in een samenleving waarin niemand is gevaccineerd of ooit eerder is geïnfecteerd, waardoor niemand immuun is en er dus ook geen bescherming is te verwachten van de “niet-geïmmuniseerden” doordat zij omringd zijn door “wel-geïmmuniseerden”. De ernst van de situatie wordt bepaald door de combinatie van de “attack-rate”, het percentage ernstige infecties en de “case-fatality-rate”, maar daar zijn geen exacte cijfers van bekend. Op dit moment wordt nog steeds getracht de uitbraak te stoppen, en als dat niet lukt in ieder geval te vertragen waardoor de piek ziektelast over een langere periode wordt uitgesmeerd.

Mogelijk krijgen verpleegkundig specialisten, of collega’s van ons te maken met vragen over dit virus of met het virus zelf. Het RIVM geeft de meest recente algemene informatie op https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden. Informatie voor zorgmedewerkers en ziekenhuis staat op https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19 Goede informatie voor patiënten is te vinden op https://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus.