> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Gefeliciteerd beroepsgroep: 4.000 verpleegkundig specialisten geregistreerd

24 oktober 2019

Tien jaar na registratie van de eerste verpleegkundig specialisten, wordt de barrière van 4.000 geslecht. Verpleegkundig specialisten zijn werkzaam in alle sectoren van onze gezondheidszorg: van de acute zorg tot de ouderenpsychiatrie.

Verpleegkundig specialisten verbinden verpleegkundige en medische behandelingen met elkaar in een behandelplan, in heel uiteenlopende sectoren. We vroegen drie verpleegkundig specialisten, de voorzitter van het LOO MANP en voorzitter van V&VN VS Irma de Hoop naar hun kijk op het vak en hun hoop voor de toekomst.

Inge Rinzema werkt als verpleegkundig specialist AGZ in de ouderenzorg in Groningen en is vice-voorzitter van V&VN Verpleegkundig Specialisten. “Mijn bewoners in het verpleeghuis hebben steeds complexere problemen. Ze hebben meerdere aandoeningen en gebruiken veel medicatie. Tegelijkertijd willen ze vooral gewoon gelukkig zijn, genieten van de mooie dingen die het leven hen te bieden heeft. Als VS ben ik goed in staat om de vaak ingewikkelde vraagstukken te behandelen en me ook te richten op de kwaliteit van leven, op zo’n manier dat de bewoners hun leven op de voor hen meest plezierige manier kunnen voortzetten.”

Wim Breeman was een van de eerste geregistreerde verpleegkundig specialisten, en werkzaam in de acute zorg (ambulancedienst) en als docent op de Master Advanced Nursing Practice van de Hogeschool Rotterdam. “10 jaar en 4.000 collega’s verder: ons vak heeft zich onwaarschijnlijk snel ontwikkeld met een eigen identiteit. Laten we de oorsprong en de basis niet uit het oog verliezen. Van Els Borst die ons als verpleegkundigen het vertrouwen schonk om de volgende stap te maken, naar een zelfstandig en geprofessionaliseerd beroep dat een onwaarschijnlijke ontwikkeling doormaakt.”

Jeroen Peters (voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen Master Advanced Nursing Practice en hoofdopleider van de MANP aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen) zegt: “Ik ben trots dat we met tien opleidingen hebben kunnen bijdragen aan het opleiden van 4.000 verpleegkundig specialisten. Ik wens de beroepsgroep toe dat men dit volume uitbuit, om heel zichtbaar te zijn, in de directe patiëntenzorg, maar juist ook in de organisaties waar verpleegkundig specialisten werken. En daarvoor hebben we álle 4.000 verpleegkundigen specialisten nodig. Kortom: maak gebruik van de tools die je in de opleiding hebt meegekregen en word zichtbaar!”

Diana Polhuis, hoofdopleider van de GGZ VS in Utrecht en VS GGZ in de forensische psychiatrie, zegt het volgende: “Het aantal VS AGZ en VS GGZ groeit. Ik hoop dat de mastercarrière ‘aan het bed’ jonge mensen inspireert verpleegkundige te worden. De mijlpaal voor de VS is wat mij betreft een piketpaal voor de gezondheidszorg. Zonder verpleegkundigen geen goede gezondheidszorg. Ik hoop dat verpleegkundig specialisten hun eigen deskundigheid, het verpleegkundig klinisch redeneren, massaal gaan gebruiken. Niet alleen in het hoofd, maar juist in behandelplannen en beleidsplannen.”

Irma de Hoop, voorzitter van V&VN Verpleegkundig Specialisten, en VS GGZ in de kinder- en jeugdpsychiatrie: “Er zijn nu 4.000 verpleegkundig specialisten. Gefeliciteerd beroepsgroep! We komen hiermee steeds dichter bij het doel in ons meerjarenbeleidsplan: ‘iedereen de vrije toegang tot een verpleegkundig specialist’, Omdat iedereen met een gecombineerde zorg-/behandelvraag goed op zijn plek is bij een verpleegkundig specialist.”

Verpleegkundig specialisten: gefeliciteerd!