> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Connie Rijlaarsdam wint Els Borst Prijs 2019!

03 oktober 2019

Op het elfde jaarcongres van V&VN Verpleegkundig Specialisten is de Els Borst Prijs 2019 uitgereikt aan Connie Rijlaarsdam. Connie kreeg de prijs, bestaande uit een beeldje ‘Bekroning op het werk’, een oorkonde en een geldbedrag van €500,00, uit handen van Dirk Borst, zoon van oud-minister Els Borst-Eilers, naar wie de prijs vernoemd is. De Els Borst Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een verpleegkundig specialist die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het beroep.

De beoordelingscommissie roemt het door Connie Rijlaarsdam is 2014 gestarte programma ‘Nu niet zwanger’. Zij ging in gesprek met kwetsbare ouders over hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptiegebruik. Door aandacht te besteden aan hun ideeën over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie plus praktische, financiële en organisatorische barrières weg te nemen, werden zij in staat gesteld hun kinderwens vrijwillig en gemotiveerd uit te stellen. Zo kregen zij weer regie over hun eigen kinderwens.

De beoordelingscommissie was onder de indruk van het project dat kleinschalig begonnen is en uitgegroeid naar een landelijk project, ondergebracht bij GGD GHOR Nederland in samenwerking met Rutgers.

Daarnaast is Connie in gesprek gegaan met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Haar programma ‘Nu niet zwanger’ is geadopteerd en opgenomen in het landelijk actieprogramma ‘Kansrijke Start’.

De beoordelingscommissie geeft aan dat zij hiermee een multidisciplinaire interventie heeft geïnitieerd, geïmplementeerd en geborgd binnen Nederland. Het laat onder andere zien dat goede netwerkrelaties nodig zijn om op beroepsoverstijgende samenwerkingsverbanden aan te kunnen gaan.

Bij Connie staat de cliënt centraal. De manier waarop zij de kwetsbare cliënt centraal stelt, wordt door de beoordelingscommissie en collega’s beschreven als respectvol, op basis van gelijkwaardigheid en instekend op kwaliteit van leven. Zij is laagdrempelig en toegankelijk! Dit heeft alle facetten die het beroep verpleegkundig specialist zo specifiek maakt. Een topprestatie!

Er waren vier nominaties voor de Els Borst Prijs 2019. De andere drie genomineerden, die de beoordelingscommissie ook allen roemt om hun verdiensten als verpleegkundig specialist, waren:

  • Piet van der Meulen, verpleegkundig specialist chronische zorg in het UMCG, expertisegebied hiv/hepatitis
  • Nico Tönjes, verpleegkundig specialist acute zorg bij RAV IJsselland
  • Jeannette Germs, verpleegkundig specialist intensieve zorg in het UMCG, expertisegebied IVF

De beoordelingscommissie bestond uit Esmeralda van Leeuwen, voorzitter en secretaris Els Borst Prijs, Bas Bol, bestuurslid V&VN VS, Inge Rinzema, vice-voorzitter V&VN VS, Wim Houtjes, hoofdopleider GGZ VS en Sylvia Verhage, de winnaar van de prijs in 2018.

Connie Rijlaarsdam