> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

CBG: Risicominimalisatiemaatregelen bij Aranesp (SureClick) voorgevulde pen

22 september 2019

Er zijn meldingen geweest van verkeerd gebruik van darbepoetin alfa (Aranesp) oplossing voor injectie in de voorgevulde pen (SureClick), met als gevolg onderdosering of het missen van een dosis. Zorgverleners kunnen daarom bij de firma trainingsmateriaal aanvragen om patiënten en/of verzorgers te trainen.

Darbepoetin alfa is geïndiceerd voor de behandeling van symptomatische anemie ten gevolge van chronische nierinsufficiëntie bij volwassenen en kinderen en bij volwassen kankerpatiënten met non-myeloïde maligniteiten die chemotherapie toegediend krijgen.

Uit de praktijk zijn signalen gekomen dat de toediening van darbepoetin alfa oplossing voor injectie in voorgevulde pen (SureClick) niet altijd correct plaatsvindt.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft V&VN gevraagd om haar leden op de hoogte te brengen van trainingsmateriaal dat door de firma beschikbaar is gesteld. Dit trainingsmateriaal, dat is bedoeld om patiënten en/of verzorgers te trainen in het juiste gebruik van de voorgevulde pen, bestaat uit:

  • Een checklist met gebruiksinstructie darbepoetin alfa pen voor de training van patiënt/verzorger.
  • Een dummy-pen.
  • Een gebruiksaanwijzing op posterformaat voor patiënten met verminderd gezichtsvermogen.

U kunt deze materialen opvragen bij de firma via [email protected], of vinden op www.amgen.nl/products/risicominimalisatiematerialen. Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling medische informatie van Amgen via email ([email protected]) of via telefoon op 076 573 2500.