> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

VS GGZ als cognitief gedragstherapeut

15 juli 2019

Uitbreiding van de vooropleidingseisen doet recht aan VS GGZ

V&VN VS bereikte het volgende bericht van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapieën. De huidige vooropleidingseisen van de VGCt zijn uitgebreid. Dit betekent dat verpleegkundig specialisten GGZ met ingang van 1 juli 2019 de opleidingsroute tot cognitief gedragstherapeut VGCt kunnen volgen.

Toelating

Het VGCt-bestuur heeft besloten dat mensen met een (hbo) MSc-titel en een artikel-14-registratie in de Wet BIG kunnen worden toegelaten tot de route die opleidt tot cognitief gedragstherapeut VGCt. Voorwaarde is dat zij aantonen dat de vakken psychopathologie, persoonlijkheidsleer en gespreksvaardigheden onderdeel van hun vooropleiding zijn geweest.

Met deze uitbreiding van de vooropleidingseisen doet de VGCt recht aan verpleegkundig specialisten GGZ die zich verder willen bekwamen in de cognitieve gedragstherapieën. Regelmatig ontving de VGCt verzoeken van verpleegkundig specialisten GGZ om ook toegelaten te worden tot de (post-academische) route die opleidt tot cognitief gedragstherapeut VGCt. Genoemde argumenten hiervoor zijn dat verpleegkundig specialisten GGZ een (hbo) MSc-titel en een artikel-14-registratie in de Wet BIG hebben. Naar aanleiding van deze verzoeken heeft de VGCt onderzocht of verpleegkundig specialisten GGZ voldoende competent zijn om toe te treden tot de academische route die opleidt tot cognitief gedragstherapeut VGCt.

Competent

Argumenten voor de wijziging zijn dat verpleegkundig specialisten GGZ een (hbo) MSc-titel en een artikel-14-registratie in de Wet BIG hebben. Daarnaast is uit verschillende gesprekken met opleiders van de opleiding verpleegkundig specialist GGZ gebleken dat verpleegkundig specialisten GGZ competent genoeg zijn om toe te treden tot de academische route.

Voorheen was het voor verpleegkundig specialisten GGZ alleen mogelijk zich te registeren bij de VGCt als cognitief gedragstherapeutisch werker. Met de aangepaste vooropleidingseisen kunnen verpleegkundig specialisten GGZ voortaan de opleidingsroute tot cognitief gedragstherapeut VGCt volgen.

Lees meer in de flyer van de VGCt.