> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Verpleegkundig specialisten in het nieuws… (mei en juni 2018)

03 juli 2018

Een overzicht van verpleegkundig specialisten in het nieuws. Ditmaal een overzicht van de maanden mei en juni 2018. Met onder meer verpleegkundig specialist Jeannette Verkerk die zich specialiseert in erectiele disfunctie en een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen omtrent het gebrek aan een aanspreekpunt voor patiënten bij behandelingen in ziekenhuizen.

Zorgvisie meldde op 1 juni over de ziekenhuizen van Treant die vechten voor het voortbestaan van de spoedzorg. “Als mogelijke oplossing om tegemoet te komen aan de strengere kwaliteitseisen, stellen de ziekenhuizen voor een alternatief model op te stellen.” Hier wordt verwezen naar het Kwaliteitskader Spoedzorgketen, waarin onder meer staat dat “Voor elke geopende SEH is 24/7 binnen een halfuur een arts of verpleegkundig specialist met geriatrische expertise bereikbaar voor telefonische consultatie. Indien nodig is de arts of verpleegkundig specialist binnen twee uur fysiek aanwezig op de SEH/in het ziekenhuis.”

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen bracht op 13 juni een onderzoek uit waaruit blijkt dat 40% van de kankerpatiënten tijdens de behandeling een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis mist. Zorgvisie berichtte erover. De federatie gaat samenwerking zoeken met V&VN, V&VN oncologie en de beroepsvereniging van verpleegkundigen.

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde verscheen op 20 juni een artikel over “Risicopercepties van mannen met gelokaliseerde prostaatkanker”. Hieruit blijkt onder meer dat “Mannen die een verpleegkundig specialist of een radiotherapeut hadden geconsulteerd, (…) vaker een juist beeld over de verschillen tussen de behandelingen (hadden).”

In BMJ Open verscheen op 22 juni 2018 een artikel over het evaluatieonderzoek van het experimenteerartikel 36a van de Wet BIG betreffende de inzet van de verpleegkundig specialist en de physician assistant, waarover eerder een artikel verscheen.

Op 24 juni 2018 verscheen een artikel in het Algemeen Dagblad getiteld “Deze androloge weet alles over uw penis” over het werk van verpleegkundige in opleiding tot specialist Jeannette Verkerk. In de helft van de gevallen gaat het gesprek over erectiele disfunctie, zo vertelt zij. Jeannette Verkerk is voorzitter van V&VN Urologie.