> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Interview Irma de Hoop in Arts en Auto

09 maart 2018

Van voorzitter Irma de Hoop verscheen deze week een veel gelezen en gedeeld interview in het tijdschrift Arts en Auto. Arts en Auto magazine is het tijdschrift van de Vereniging VvAA.

Alles wat ze doet, staat in het teken van de verpleegkundig specialist. En ze doet veel. Irma de Hoop (52) is verplegingswetenschapper, opleider en examinator bij GGZ Verpleegkundig Specialisten (GGZ-VS) en voorzitter van de beroepsvereniging V&VN Verpleegkundig Specialist. Daarbij werkt ze zelf nog als verpleegkundig specialist GGZ. Zestien uur per week, in de crisisdienst. “Ik vind het leuk om er allerlei dingen bij te doen, maar patiëntenzorg is het anker van het vak.”

De opleiding tot verpleegkundig specialist bestaat al twintig jaar. Sinds 2012 mag de verpleegkundig specialist (VS) en ook de physician assistant (PA) op grond van een experimenteerartikel zelfstandig bepaalde handelingen indiceren en uitvoeren. Omdat uit onderzoeken blijkt dat hun inzet leidt tot doelmatige en kwalitatief goede zorg, worden de voorbehouden handelingen in juli verankerd in de Wet BIG.

Als het om taakherschikking gaat, dan worden de VS en PA vaak in een adem genoemd. Is het verschil voldoende duidelijk? “Ik denk dat we het nog beter moeten differentiëren. Wettelijk mogen we dezelfde dingen, er is overlap, maar er zijn ook wel degelijk verschillen. De PA is ontstaan uit het tekort aan artsen: zij nemen laagcomplexe medische taken over van de dokter. Wij slaan een brug tussen het medische en het verpleegkundige domein. Dat we ook taken van de dokter overnemen, is secundair.”

Lees hier het gehele artikel op de website van Arts en Auto.