> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Verpleegkundig specialisten in het nieuws… (november 2017)

14 december 2017

Een overzicht van verpleegkundig specialisten in het nieuws. Ditmaal een overzicht van de maand november. Met onder meer een noodkreet van collega Gert-Jan Deddens, de verpleegkundig specialist bereikt ook de Waddeneilanden en de conclusie van onderzoek van IQ Healthcare en Stichting KOH dat verpleegkundig specialisten bijdragen aan betere huisartsenzorg.

In het Alphens Nieuwsblad van 7 november aandacht voor verpleegkundig specialist Hanneke Leroux, stadsdichter van Gouda en een ware ambassadeur voor de verpleegkundig specialist. Lees haar gedichten op de website van de Goudse stadsdichters.

Op 14 november een “noodkreet” van verpleegkundig specialist acute zorg Gert-Jan Deddens, omschreven als “groot, blonde krullen en brede lach”, werkzaam in de Veiligheidsregio Rotterdam over het tekort aan ambulanceverpleegkundigen. “Het is erg moeilijk om deze te vinden, hierdoor staan de aanrijtijden onder druk en dat heeft zijn weerslag op de kwaliteit van de zorg.”

Het Algemeen Dagblad schreef op 15 november over een onderzoek naar voorlichting voor mannen met prostaatkanker. “Uit dit onderzoek weten we dat patiënten die een aanvullend gesprek met een verpleegkundig specialist hebben gehad ook beter in staat waren een weloverwogen keuze te maken”, zo vertelt gedragswetenschapper Marie-Anne van Stam.

Ook op 15-11 maar dan in De Volkskrant een artikel over de wens van verpleegkundig specialist Niels Bouwhuis om nooit meer cliënten naar de isoleercel te begeleiden. “Elke separatie levert je letterlijk blauwe plekken op”, zegt hij. Een Brabantse GGZ-instelling ontwikkelde een nieuwe methode voor cliënten in crisis: persoonlijke aandacht in plaats van eenzame opsluiting.

Ook kwam de verpleegkundig specialist aan bod tijdens een werkbezoek van Russische artsen aan ZGT in Almelo, zo berichtte Medical Facts op 27 november.

Zorgvisie publiceerde de belangwekkende resultaten van een onderzoek van IQ Healthcare en Stichting KOH dat concludeert dat verpleegkundig specialisten bijdragen aan betere huisartsenzorg (27 november)! Uit het rapport blijkt dat zij meestal worden ingezet voor het behandelen van vaak voorkomende klachten en in de zorg voor ouderen. Dit geeft verlichting op het spreekuur van de huisarts, aldus het onderzoek. Ook leidt de inzet van de nieuwe medewerkers tot een betere kwaliteit van de zorg. Er is op die manier meer tijd voor complexe patiënten en een betere verbinding in de wijk. Lees hier ook de Kamerbrief van minister Bruins voor Medische Zorg en Sport naar aanleiding van het rapport.

Skipr meldde op 28 november dat de verpleegkundig specialist inmiddels ook de Waddeneilanden heeft bereikt in een artikel over uitbreiding van de polikliniek in Den Burg (Texel) van de Noordwest Ziekenhuisgroep. “De verpleegkundig specialist oncologie gaat eens per maand spreekuur draaien voor patiënten interne oncologie en urologie. De verpleegkundig specialist oncologische chirurgie gaat follow-up-controles doen voor borst- en darm-kanker patiënten.”

Ook in het nieuws geweest als verpleegkundig specialist? Of een verpleegkundig specialist in het nieuws gezien. En wil je dat de beroepsgroep hier kennis van neemt? Meld het bij V&VN VS via: [email protected].