> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Huisartsen zien rol voor Verpleegkundig Specialist en Physician Assistant

30 november 2017

Het opleiden van een Verpleegkundig Specialist (VS) of Physician Assistant (PA) zien huisartsen en huisartsenposten als een investering in de toekomst van hun praktijk of organisatie. Belangrijk is dat zij eerst een plan maken met daarin een toekomstvisie voor de praktijk voordat zij beginnen met het opleiden. Nu is nog vaak de ambitie van een praktijkondersteuner of de vraag van de huisartsenpost aanleiding.

Dat staat in het onderzoeksrapport van Radboudumc IQ healthcare en stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (KOH). De onderzoekers volgden 32 huisartspraktijken en huisartsenposten om meer inzicht te krijgen in de kansen en knelpunten bij het opleiden en het inzetten van een VS of een PA. De vele citaten in het rapport geven een kijkje in hun keuken en kunnen de lezers helpen bij het inzetten van deze master opgeleide beroepsoefenaren.

Huisartsen voelden een verlichting op het eigen spreekuur doordat de VS en de PA patiënten met vaak voorkomende klachten behandelden en een belangrijke rol speelden in de zorg voor ouderen. De VS en de PA zorgden voor continuïteit in het team, meer tijd voor huisartsen voor patiënten met complexe zorgvragen, een betere monitoring van patiënten en meer verbinding met de wijk.

Volgens de onderzoekers zijn er ook aandachtspunten bij de opleiding: een onduidelijke positie van de VS en de PA in de praktijk, huisartsen misten handvatten hoe ze de VS en PA kunnen inzetten en vonden zij dat de opleiding te veel gericht was op de zorg in het ziekenhuis. Daarnaast verdienden de VS en de PA zich tijdens hun studie maar deels terug.

De onderzoekers pleiten voor een breed gedragen visie op de positie van de VS en de PA in de huisartsenzorg die uit gaat van de toekomstige zorgvraag van de patiënt en de organisatie van de zorg. Duidelijkheid over de meerwaarde, rol en taken van de VS en de PA geeft richting aan het curriculum van de opleidingen en biedt handvatten aan huisartsen, managers, beleidsmakers en (aankomend) VS’en en PA’s.

Meer weten? Lees het rapport.

Informatie over het onderzoek kunt u krijgen bij Miranda Laurant, senior onderzoeker bij het Radboudumc IQ healthcare (024 – 3615 305). Vragen over de opleiding en functie van PA of VS kunt u stellen aan Emmy Derckx, projectleider bij KOH (040 – 231 620).

Dit onderzoek werd gefinancierd door het ministerie van VWS.