> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Verpleegkundig specialisten in het nieuws… (najaar 2017)

19 november 2017

Even weggeweest, maar toch weer terug, een overzicht van verpleegkundig specialisten in het nieuws. Ditmaal een overzicht van de maanden augustus, september en oktober 2017, grofweg het najaar van 2017.

In Tubantia op 13 augustus een artikel over zorgorganisatie TriviumMeulenbeltZorg welke ouderen ruimte biedt om samen te slapen. De organisatie maakt werk van oproep van staatssecretaris Van Rijn om meer rekening te houden met seksuele wensen van bewoners van verpleeghuizen. “Te lang is gedacht dat het huwelijksleven ophoudt bij de deur van het verpleegtehuis”, aldus Karin Jobse, verpleegkundig specialist van TMZ

Op 30 augustus verscheen in Medisch Contact een artikel over het onderzoek van RadboudUmc en de HAN dat concludeert dat in de eerstelijnsouderenzorg en de verpleeghuiszorg meer physician assistants, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen-ouderenzorg kunnen worden ingezet. Hiermee kan de zorg worden verbeterd en ook het tekort aan specialisten ouderengeneeskunde worden opgevangen. Ook Nursing en Skipr (31 augustus) gaven aandacht aan dit onderzoek.

Nursing meldde op 4 september dat patiënten van het Radboud MC die met intraveneuze antibiotica naar huis gaan, kunnen voortaan rekenen op specialistische begeleiding. Een team met daarin twee verpleegkundig specialisten gaat de AB-behandeling thuis coördineren.

Zorgvisie besteedde (8 september) aandacht aan de stemming in de Tweede Kamer over de zelfstandige bevoegdheid voor de verpleegkundig specialist. Schippers krijgt brede steun voor het onderbrengen van physician assistants en verpleegkundig specialisten in de Wet BIG. Medisch Contact meldde op 13 september de uitslag van de stemming die op 12 september in de Tweede Kamer plaatsvond. De functie van physician assistant (PA) wordt opgenomen in het BIG-register. Ook zijn de PA en de verpleegkundig specialist (VS) voortaan definitief bevoegd tot het uitvoeren van een aantal voorbehouden handelingen.

Het Eindhovens Dagblad maakt op 13 september melding van een delegatie van Europese borstkankerspecialisten die de borstkankerkliniek van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven doorlicht. Het ED keek mee. In het artikel komt onder meer verpleegkundig specialist Majorie de Werd aan het woord.

Op 29 september geeft Omroep Zeeland een podium aan verpleegkundig specialist Tosca de Wit. Zij spreekt over Dress Red Day, de dag waarop vrouwen aandacht vragen voor hart- en vaatziekten. Bij vrouwen worden hart- en vaatziekten vaak te laat ontdekt, omdat de symptomen anders en minder duidelijk zijn dan bij mannen. Hierdoor sterven nog te veel vrouwen onnodig aan hartziekten. Dress Red Day moet daar verandering in brengen.

Belangrijk is ook het vermelden van de uitreiking van de Els Borstprijs aan Odile Frauenfelder op 5 oktober 2017. Zij ontving de prijs voor haar jarenlange inzet voor de positionering van de verpleegkundig specialist in het Erasmus MC en in Nederland.

ICT&Health besteedde op 11 oktober aandacht aan samenwerking van het Slingeland Ziekenhuis, thuiszorgaanbieder Sensire en verzekeraar Menzis op het gebied van thuisbegeleiding van patiënten met hartfalen. Zo kunnen klanten kunnen zelf twee keer per week via de iPad hun hartslag, bloeddruk en gewicht doorgeven, zodat hun gezondheid beter kan worden gevolgd en ze minder vaak voor controles naar het ziekenhuis moeten. Verpleegkundig specialist Anneke van Anken geeft uitleg. Ook Omroep Gelderland besteedde hier op 10 oktober aandacht aan.

In de Zorgkrant op 13 oktober een interview met senioronderzoeker bij IQ Healthcare en lector Organisatie van Zorg en Dienstverlening bij de HAN Miranda Laurant met als thema “Taakherschikking in de zorg, wat levert het op”.

Nursing geeft op 20 oktober aandacht aan de discussie over de titels voor verpleegkundigen waar nog lang geen overeenstemming over bestaat. Er komen steeds meer brieven van VAR’s binnen en ook het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV) heeft zijn bedenkingen uitgesproken.