> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Minder werkdruk huisartsenpost door meer verpleegkundig specialisten

21 juni 2017

Een team met twee verpleegkundig specialisten en twee huisartsen kan in het weekend overdag op de huisartsenpost alle zorgvragen van patiënten behandelen. De inzet van meer verpleegkundig specialisten in een team zorgt voor minder werkbelasting van huisartsen. 

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van Radboudumc IQ healthcare en Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (KOH) dat vandaag verschijnt. Op de huisartsenpost in Eindhoven gingen de onderzoekers op zoek naar de meest optimale verhouding van huisartsen en verpleegkundig specialisten in een team.

Ze vergeleken teams waarin één of meer verpleegkundig specialisten werken met teams die alleen bestaan uit huisartsen. Een team met twee huisartsen en twee verpleegkundig specialisten blijkt goed haalbaar en biedt perspectieven voor minder werkdruk en dienstbelasting voor huisartsen met behoud van kwaliteit van zorg voor de patiënt.

In teams met meerdere verpleegkundig specialisten focussen huisartsen zich op zorgvragen die de verpleegkundig specialist niet behandelt. Daardoor verandert de caseload voor huisartsen. Zij zien dan bijvoorbeeld meer patiënten met buikklachten dan wanneer zij werken met alleen beroepsgenoten.
Daarnaast is er een lichte daling van het aantal consulten per uur als er verpleegkundig specialisten in een team werken.

De toename van het aantal zorgvragen op de huisartsenpost en het meer dringende karakter daarvan betekenen een grotere werkbelasting voor huisartsen. De inzet van meer verpleegkundig specialisten in een team kan een oplossing zijn om de werkdruk en dienstbelasting voor huisartsen te verlagen. In een eerdere studie suggereerden onderzoekers van Radboudumc/IQ healthcare dat deze professional ongeveer 75% van de zorgvragen op zaterdag en zondag overdag kan behandelen. De masteropgeleide verpleegkundig specialist kan de diagnostiek en behandeling van klachten die patiënten vaak presenteren van de huisarts overnemen.

Meer weten? Lees het rapport ‘Naar een optimale teamsamenstelling van huisartsen en verpleegkundig specialisten op de spoedpost’.

Informatie over het onderzoek kunt u krijgen bij Miranda Laurant, senior onderzoeker bij het Radboudumc IQ healthcare (024 – 3615 305). Vragen over de functie van verpleegkundig specialist, financiering, opleiding of implementatie kunt u stellen aan Regi van der Burgt, projectleider bij KOH (040 – 231 620).

Dit onderzoek werd gefinancierd door het ministerie van VWS.