> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Werkbezoek Dag van de Verpleging 2017

14 mei 2017

Op de dag van de verpleging 12 mei zijn er in heel Nederland werkbezoeken afgelegd door V&VN. Een van die bezoeken vond plaats bij de Stichting Voor Regionale Zorgverlening Zeeland (SVRZ). Penningmeester van V&VN Verpleegkundig Specialisten Bas Bol ging mee!

SVRZ verleent zorg in Zeeland zorg aan kwetsbare ouderen, die als gevolg van lichamelijke klachten of geheugenproblemen, voor korte of langere tijd zorg en ondersteuning nodig hebben.

Een afvaardiging van het VSR en V&VN Verpleegkundig Specialisten was uitgenodigd door de verpleegkundig specialisten werkzaam bij de SVRZ. Zij hadden een interactief programma opgesteld, waarbij zowel hun werkveld werd bezocht als tijd ingepland om te discussiëren over taakherschikking, regiebehandelaarschap en de invulling die door hen hieraan gegeven wordt.

De ontvangst vond plaats op in een van de kleinschalige psychogeriatrische huizen te Ovezande. Na een eerste kennismaking, kregen wij een rondleiding door twee van de huizen. Daarna ging de tocht naar Goes naar locatie Ter Valcke. Daar werd een fingerfood lunch voorgeschoteld. Deze manier van eten is een van de kwaliteitsinitiatieven geweest, waardoor ouderen worden gestimuleerd zelfstandig te eten (zie de website van de SVRZ voor meer info).

Als afsluiting van de bijeenkomst werd een discussie gevoerd over de implementatie en de ontwikkeling van de functie van verpleegkundig specialist binnen de SVRZ. Binnen de SVRZ zijn acht verpleegkundig specialisten werkzaam, maar ook drie physician asistants. De VS probeert zich duidelijk op care en cure te profileren, terwijl de PA zich met name met medische handelingen bezig houdt. Het was interessant te horen dat de verpleegkundig specialisten binnen de SVRZ al hoogwaardig geprofileerd zijn en dat hun functie binnen de organisatie breed gedragen wordt.

Een van de interessante punten die uit de discussie naar voren kwam, is het introduceren en organiseren van visitatiecommissies door verpleegkundig specialisten zelf. Daarmee kan niet alleen de kwaliteit van het vak, maar ook borging en uniformiteit verbeterd worden.

Hartelijk dank aan de collega’s van SVRZ voor de ontvangst en het programma.