> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Verpleegkundig Specialisten in het nieuws… (februari 2017)

04 maart 2017

Het begint inmiddels een maandelijkse traditie te worden, een overzicht van verpleegkundig specialisten in de media van de afgelopen maand. Ditmaal februari 2017, een maand waarin verpleegkundig specialisten in uiteenlopende disciplines in het nieuws waren. Ook in het nieuws geweest als verpleegkundig specialist? Of een verpleegkundig specialist in het nieuws gezien. En wil je dat de beroepsgroep hier kennis van neemt? Meld het bij V&VN VS via: [email protected].

In NRC Handelsblad van 3-2 een artikel over ouderen en alcohol. Hierin komt onder meer verpleegkundig specialist bij Jellinek Dick van Etten aan het woord. Bij Jellinek in Utrecht bestaat sinds 2006 een speciaal behandelprogramma specifiek voor ouderen met een alcoholverslaving.

Op 4 februari kwam Erik van Muilekom, verpleegkundig specialist bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis aan het woord in een artikel op nu.nl over de stand van zaken in de behandeling van veelvoorkomende vormen van kanker. Van Muilekom denkt dat het aantal patiënten met prostaatkanker de komende jaren zal toenemen. “Het is over het algemeen een ziekte van de man op leeftijd.” Daarnaast wordt de ziekte beter geconstateerd, soms ook al in een vroeger stadium, legt hij uit. “Deze mannen hebben niet altijd een actieve behandeling nodig, of zullen mogelijk niet overlijden aan de ziekte maar ‘leven’ als het ware met prostaatkanker.”

In Tubantia op 6 februari het bericht dat een digitale assistent de ambulance in Twente bij wijze van proef komt versterken. Het gaat om een softwareprogramma (Vivensia) dat een advies geeft over de mate van stabiliteit van de patiënt. In het artikel komt verpleegkundig specialist acute zorg Arjan Rijsdijk aan het woord. Hij noemt de digitale assistent vooral handig in gevallen “waarin de diagnose lastig te stellen is”. De proef duurt een halfjaar.

Nursing nam op 8 februari het bericht van V&VN VS dat de 3000ste verpleegkundig specialist werd geregistreerd over. Nursing meldt dat de meeste verpleegkundig specialisten te vinden zijn in het specialisme ‘Intensieve zorg bij somatische aandoeningen’ (1422), die met kop en schouders boven de andere specialisaties uitsteekt. Daarna volgt Geestelijke Gezondheidszorg (897), en Chronische Zorg bij Somatische Aandoeningen (508).

In  Zorgvisie op 10 februari aandacht aan de verkenning van minister Schippers naar de mogelijkheid een dbc te kunnen openen voor digitale consulten. Dit zou dan ook voor verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen moeten gelden. De Kamerbrief over dit onderwerp is hier te lezen.

Het Dagblad van het Noorden besteedde op 13 februari aandacht aan de trend om verpleegkundig specialisten werk van huisartsen en medisch specialisten te laten overnemen.

Dagblad Trouw liep een week mee met GGZ Friesland. In het artikel hierover (14-2) kwam onder meer verpleegkundig specialist Martje Yntema aan het woord.

In het Reformatorisch Dagblad van 14-2 komt dr. Bauke Koekkoek, verpleegkundig specialist GGz bij Pro Persona aan het woord. Behandelaars doen er goed aan vaker familieleden van psychiatrische patiënten te betrekken bij de hulpverlening, is zijn stelling.

Op 15-2 schreef Nursing over de genomineerden voor de Kitty Verbeekprijs, die toegekend wordt aan een (aankomend) verpleegkundige die een enthousiasmerend artikel heeft geschreven over de verpleegkundige beroepsuitoefening in de GGZ. Twee van de drie genomineerden zijn VIOS GGz, namelijk Lisanne van de Graaf-IJzerman en Lydia Bol. De prijsuitreiking vindt plaats op 20-3. De prijs bestaat uit een bronzen uil en publicatie van het winnende artikel in TvZ, tijdschrift voor verpleegkundigen.

Nursing berichtte (17-2) ook over het project toekomstbestendige verpleegkundig specialismen van het CSV waar V&VN VS een centrale positie inneemt.