> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Win jij dit jaar de Anna Reynvaanprijs?

10 februari 2017

De inschrijving voor de Anna Reynvaanprijzen is geopend. Heb jij het initiatief genomen tot een project dat de patiëntenzorg verbetert? Ding dan mee naar de Praktijkprijs. Of heb je onderzoek gedaan dat is gepubliceerd en bijdraagt aan concrete verbeteringen van het verpleegkundig handelen? Dan kun je meedingen naar de Wetenschapsprijs. V&VN VS roept verpleegkundig specialisten die dergelijke onderzoeken hebben verricht op om zich in te schrijven!

En voor de verpleegkundig specialisten die ook opleider zijn van HBO-V-studenten: voor studenten HBO-V is er de Studentenprijs. Zij dienen een artikel in te dienen. Thema voor het artikel moet zijn “transmurale zorg in relatie tot klinisch redeneren”.

 

Inschrijven voor de Praktijk- en Wetenschapsprijs is mogelijk tot en met vrijdag 3 maart 2017 en voor de Studentenprijs tot en met vrijdag 31 maart 2017. Criteria voor de Wetenschapsprijs zijn:

 • Het artikel moet in 2016 zijn gepubliceerd; het onderwerp hoeft niet overeen te komen met het jaarthema van de Anna Reynvaanlezing;
 • De eerste auteur is een Nederlandse of Vlaamse verpleegkundige die ten minste tot en met 2010 als verpleegkundige was ingeschreven in het Nederlandse of Belgisch-Vlaamse beroepsregister;
 • Het artikel is verschenen in een Nederlands of buitenlands peer-reviewed tijdschrift en gaat over patiëntgebonden onderzoek relevant voor de verpleegkundige discipline;
 • De resultaten van het onderzoek dragen bij aan concrete verbeteringen van het verpleegkundig handelen. Bij de jurering zullen het wetenschappelijke karakter alsmede de aantoonbare relatie met de (recente) praktijk als uitgangspunt worden genomen. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd;
 • Per auteur mag slechts één publicatie worden ingezonden, dit ter eigen beoordeling;
 • Er mogen ook EPUB publicaties ingestuurd worden. Hierbij wordt de datum van (E-)publicatie (2016) als uitgangspunt genomen (niet de datum waarop het artikel is ‘geaccepteerd’ door het tijdschrift/de uitgever).

Criteria voor de Praktijkprijs zijn:

 • Het initiatief of project is geïmplementeerd in 2016 of later;
 • Het initiatief of project komt ten goede aan de directe patiëntenzorg;
 • Helder wordt beschreven wat het initiatief of project de patiënten/kwaliteit van zorg inmiddels heeft opgeleverd (projecten die niet geïmplementeerd zijn komen niet in aanmerking voor de prijs);
 • De inhoud levert een positieve bijdrage aan de verpleegkundige beroepsontwikkeling;
 • Het betreft een vernieuwend initiatief van één of meerdere verpleegkundigen;
 • De beschrijving van het initiatief of project is toegankelijk geschreven in het Nederlands in circa 4 pagina’s maar zeker niet meer dan 15 pagina’s. Tevens moet een samenvatting van maximaal 250 woorden worden meegestuurd.

De drie genomineerden van elke prijs presenteren op 11 mei hun onderzoek/project voor de jury, verpleegkundig (specialist)en en andere geïnteresseerden uit de zorg.

De jury van de Wetenschapsprijs staat onder voorzitterschap van Prof. dr. Rien de Vos, klinisch epidemioloog, directeur instituut onderwijs en opleiden en decaan Amsterdam School of Health Professions. De jury van de Wetenschapsprijs bestaat verder uit prof. dr. Theo van Achterberg (Radboud Universiteit Nijmegen), dr. Karen Cox (Fontys Hogeschool Eindhoven), Peter J.J. Goossens (Saxion), prof. dr. J.P.H. Hamers (Universiteit van Maastricht), prof. dr. Marieke Schuurmans (Hogeschool Utrecht), en dr. Lilian Vloet (Hogeschool Arnhem en Nijmegen).

De Praktijkprijs, mede mogelijk gemaakt door V&VN, is bestemd voor het beste verpleegkundige initiatief om de patiëntenzorg te verbeteren. De jury van de Praktijkprijs staat onder voorzitterschap van drs. Annamarike Seller-Boersma, verpleegkundig bestuurder divisie Poliklinieken AMC. De jury van de Praktijkprijs bestaat verder uit Adri van Beelen (uitgeverij Bohn Stafleu Van Lochem, uitgever Bijzijn XL), Mathilde Bos (Hogeschool Utrecht), Kyra Jongen (AMC) en Susanne Maassen (Erasmus MC Zorgacademie).

 

Prijzen

De prijzen worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse Anna Reynvaanlezing op 11 mei in de stadsschouwburg van Amsterdam. Het thema van de lezing is dit jaar transmurale zorg.
De Wetenschaps- en Praktijkprijs bestaan beide uit € 5.000 en een sculptuur. Winnaars van de Anna Reynvaan Studentenprijs mogen een buitenlands congres over transmurale zorg bijwonen.

 

Anna Reynvaan

Anna Reynvaan (1844 – 1920) was een van de eerste vrouwen die de verpleegsteropleiding van het Witte Kruis volgde. Daarna heeft ze zich actief ingezet voor het beroep. Zo speelde ze een belangrijke rol bij de oprichting van de eerste beroepsorganisatie van Nederland.

 

Meer informatie

Lees verder voor meer informatie over de prijzen, de criteria en over het inschrijven!