> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

ROTTERDAMSE VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST WINT MARIA TER WELLE INNOVATIEPRIJS 2013

29 maart 2013

Bussum, 26 maart 2013 – Paul Gundlach, verpleegkundig specialist bij het Maasstadziekenhuis Rotterdam, ontving vandaag tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen de Maria ter Welle Innovatieprijs 2013. Hij kreeg deze prijs voor het project ‘Preventieve nefrologische zorg loont: inzet van verpleegkundig specialisten in een hoogrisicopopulatie’. Dit project richt zich op het juist opvolgen van mensen bij wie bij toeval nierschade is ontdekt. De Maria ter Welle Innovatieprijs is een initiatief van de Nierstichting en Willem Kolff Stichting en bedoeld om initiatieven van verpleegkundigen, diëtisten en maatschappelijk werkers te stimuleren die de zorg voor nierpatiënten verbeteren. Aan de prijs zijn een medaille en een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

 

In Nederland worden naar schatting jaarlijks een half tot één miljoen onderzoeken verricht waarbij intravasculair jodiumhoudende contrastmiddelen worden toegediend. Controle van de nierfunctie is verplicht voor patiënten die onderzoeken met contrast ondergaan, omdat dit kan leiden tot acute nierschade. “Veel mensen ontdekken door deze controle dat ze nierschade hebben. Vernieuwend in dit project is de vroegtijdige begeleiding die deze mensen krijgen van verpleegkundig specialisten ter voorkoming van verdere nierschade,” aldus Lidy Vlaskamp, juryvoorzitter en manager Zorg & Innovatie Nierstichting.

 

Landelijke uitrol

Het geldbedrag dat aan de Maria ter Welle Innovatieprijs is verbonden, wordt ingezet voor een bredere implementatie van het initiatief van Paul Gundlach. “Het inzetten van verpleegkundig specialisten is een goed voorbeeld van taakherschikking binnen de specialistische zorg voor patiënten met nierschade die anders niet of mogelijk later worden gedetecteerd,” vertelt Gundlach. “Een landelijke implementatie van deze werkwijze is dan ook zeer gewenst.”

 

Genomineerden

Naast Paul Gundlach waren er twee andere genomineerden voor deze prijs. Ellen Versluijs Rovers, medisch maatschappelijk werkende dialyse/nefrologie bij het Maasstadziekenhuis Rotterdam met het project  ‘Welbevindenmeter bij nierpatiënten’. Dit project biedt patiënten meer grip op hun medische situatie en inzicht in mate van welbevinden, zodat bij hulpvragen direct actie kan worden ondernomen. En Marjo van Essen, teamleider dialysecentrum VieCuri Venlo met het project Thuisdialyse met Meerzorg. Dit project maakt het mogelijk dat veel meer nierpatiënten thuis kunnen dialyseren door zorg op maat, dicht bij huis en met reductie van zorgkosten. Uiteraard hopen de Nierstichting en Willem Kolff Stichting dat deze twee succesvolle initiatieven mede door hun nominatie landelijke navolging krijgen.

 

Maria ter Welle Innovatieprijs

De Maria ter Welle Innovatieprijs werd vorig jaar door de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting  in het leven geroepen. Het doel van de Maria ter Welle Innovatieprijs is een podium te creëren voor projecten van verpleegkundigen, diëtisten en maatschappelijk werkers die zorgen voor vernieuwing in de zorg aan nierpatiënten en de kwaliteit van leven verbeteren. De prijs is vernoemd naar Maria ter Welle (1900-1946), hoofdzuster van de interne afdeling van het stadsziekenhuis in Kampen. Zij was verantwoordelijk voor de zorg en het welzijn van de patiënten die professor Kolff, de uitvinder van de eerste kunstmatige nier ter wereld, behandelde. En tevens een enorme steun voor professor Kolff bij het ontwikkelen van de kunstnier.