> Word lid > Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten

> Alle berichten bekijken

Verslag debat Tweede Kamer 10 feb. 2011

26 februari 2011

Woensdag 9 februari debatteerde de Tweede Kamer over de bevoegdheden van de verpleegkundig specialisten en het voorschrijven van medicatie door gespecialiseerd verpleegkundigen. V&VN is blij met de kamerbrede steun voor de wetsvoorstellen, die veel duidelijkheid gaan geven in de dagelijkse praktijk in de zorg.

De Tweede Kamer debatteerde niet alleen over de wetswijzigingen rond de verpleegkundig specialist en het medicatie voorschrijven door verpleegkundigen. De Kamer discussieerde ook over het openbaar maken van tuchtrechtmaatregelen via het BIG-register. Daar zijn de partijen verdeeld over. In het debat kwamen verpleegkundig leiderschap en het creëren van carrièreperspectief voor verpleegkundigen en verzorgen nadrukkelijk aan de orde. Het debat krijgt overigens nog een vervolg: minister Schippers moet nog reageren. Lees hier het Verslag van het debat.

Eindelijk wettelijk geregeld

Na de installatie van de eerste verpleegkundig specialisten in maart 2009 door voormalig minister Klink (link naarhttp://www.venvn.nl/Actueel/Nieuwsarchief/tabid/1789/Articleid/1279/mid/3452/Default.aspx)heeft de beroepsgroep van verpleegkundig specialisten (link naar http://np.venvn.nl/ en naarhttp://www.venvn.nl/AfdelingenPlatforms/VVNSpecialistinGGZ.aspx) lang moeten wachten op het formaliseren van de wettelijke bevoegdheden. Dit leidde tot grote onduidelijkheid in de praktijk over wat verpleegkundig specialisten nu wel en wat zij niet mogen doen. Voor het formaliseren van de wettelijke bevoegdheden moet de wet BIG worden aangepast. Er is een Algemene Maatregel van Bestuur ontwikkeld waarin expliciet wordt aangegeven onder welke voorwaarden de bevoegdheden worden toegekend. De Tweede Kamer debatteerde over het wetsvoorstel waarin de zelfstandige bevoegdheid van de verpleegkundig specialisten tot het indiceren en verrichten van voorbehouden handelingen voor een tijdelijke periode van 5 jaar wordt geregeld.

Voorschrijven van medicatie

Naast verpleegkundig specialisten mogen straks ook groepen van gespecialiseerd verpleegkundigen medicatie voorschrijven. Het gaat hierbij om 3 groepen van verpleegkundigen: long- , oncologie- , en diabetesverpleegkundigen. Om deze bevoegdheid toe te kennen is de Geneesmiddelenwet aangepast (link naarhttp://www.venvn.nl/Vakdossiers/NieuweGeneesmiddelenwet.aspx) en is het wachten op de ministeriële regeling die deze groepen aanwijst. V&VN is aansluitend op deze veranderingen bezig met een implementatietraject rond het voorschrijven van geneesmiddelen. Het gaat hierbij over scholing, de ontwikkeling van een module farmacotherapie in het Kwaliteitsregister V&V en andere randvoorwaarden.